Quick Login

Author Topic: Kemarahan dan merawat kemarahan  (Read 33 times)

Deni Setiawan

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1775
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Kemarahan dan merawat kemarahan
« on: May 18, 2019, 12:15:43 PM »
kawal hati dan fikiran kita dengan memilih “kanta kehidupan” yang betul. Iaitu melihat dengan pandangan yang betul dan membuat nilaian positif terhadap perkara yang positif, dengan berpegang kepada sikap sabar, reda dan sentiasa bersyukur.jadilah pendengar yang baik. Didik hati dan jiwa supaya kurangkan bercakap tetapi lebihkan mendengar.sifat keegoannya tinggi akan berasa dirinya lebih tinggi dan hebat daripada orang lain dan, cepat marah apabila dapati orang lain tidak mampu melaksana sesuatu yang kita rasa sangat mudah dan, mampu laksanakan dengan baik dalam masa singkat. Bagi merawat sikap negatif ini, kita pinda tujuh sifat negatif tersebut kepada tujuh sifat positif.buatkan kita marah apabila orang tidak memuji dan marah orang tidak menghargai hasil usaha dan kehebatan kita. Ketujuh, kita sangat pentingkan kedudukan dan pangkat kita (kesedaran keegoan atau nafsu yang menyebabkan punca kerosakan minda dan kesihatan manusia). Keegoan, kesombongan dan takbur menjadi umpan api menyemarakkan bara kemarahan.

sangat fikir apa orang kata. Hingga kita marah kepada diri kita sendiri, kerana kita tidak boleh menjadi diri kita sendiri kerana asyik fikirkan tanggapan orang terhadap kita. Keenam, sangat fikir apa yang kita capai ialah hasil usaha kita, semua urusan kita hendak lebih – kalau tidak dapat kita marah, kalau dapat orang pula yang akan marah kepada kita. Keempat, kita sentiasa hendak lebih daripada orang, hingga menyebabkan kita suka bersaing. Untuk dapat capai sasaran, kita sanggup buat apa-apa sahaja walaupun terpaksa menggunakan jalan yang salah atau menggunakan kekasaran/kemarahan.Tujuh sifat yang membuatkan hidup kita susah. Pertama, cepat marah. Kedua, sentiasa berasa hendak betul dalam percakapan, yang membuatkan orang marah akan kita.

kalau kita rasa marah, tanyalah kepada hati kenapa kita marah? Ingatlah orang yang cepat marah banyak syaitan dalam diri mereka. Sesungguhnya Allah yang kurniakan sikap marah dalam hati kita, tetapi Islam mengajar kita macam mana hendak mengurus kemarahan.jahat manusia ialah orang yang cepat marahnya dan lambat padam kemarahannya. Jom audit diri, adakah kita seorang yang cepat melenting marah atau di sebaliknya.emosi negatif yang perlu dijauhi dalam hati dan fikiran kita ialah perasaan marah. Sebaik-baik manusia ialah orang lambat marahnya dan cepat padam perasaan marahnya.makna kesan kehidupan kita bergantung kepada jenis dan warna kanta pilihan kita. Macam itulah kehidupan kita, pilihlah kanta yang betul/jelas supaya fikiran dan pandangan kita sentiasa betul dan jelas serta tidak tertakluk oleh emosi negatif.

 peristiwa negatif atau positif, umpama kita memilih 'kanta kehidupan'. Kalau kita memilih kanta berwarna biru, semua yang kita pandang akan kelihatan biru. Jika kita memilih kanta jernih semua yang kita pandang akan jelas dan jernih.negatif atau positif yang berlaku saban hari dan setiap detik waktu dalam hidup kita, tidak dapat kita kawal, kerana semuanya berlaku atas kuasa Allah SWT. Tetapi, kita mampu mengawal fikiran, emosi dan tindakan kita kalau kita bijak memilih “kanta kehidupan”.memandang sesuatu menentukan “FIKIRAN – EMOSI – TINDAKAN – HASIL KEHIDUPAN”. Memandang situasi negatif dengan menggunakan “kanta” positif akan menghasilkan emosi, tindakan dan hasil kehidupan yang positif.